Groen & Civiel 
Snoeien van bomen en struiken

Snoeien van bomen

In het gooi staan veel grote oude bomen welke onderhouden moeten worden.

Ze vormen dood hout in de kroon en de zware takken en takken met slechte aanhechtingen (plakoksels) moeten regelmatig worden gesnoeid. Ook kan de opbouw van de kroon verzorging nodig hebben.
Wanneer snoeien alleen niet afdoende is kan het noodzakelijk zijn een flexibele verankering te plaatsen waarbij deze takken nog wel kunnen bewegen maar waardoor de vorming van steunweefsel plaats blijft vinden.

Als leidraad voor wanneer je het beste welke boom kan snoeien kun je de volgende regels toepassen:

  • Bijna alle loof- en naaldbomen kun je het hele jaar snoeien. Het beste kan je ze snoeien rond de zomer want dan grendelt de boom de snoeiwonden weer het snelst af. Ofwel de wonden herstellen het snelst.
  • Vormbomen, knotbomen en leibomen zoals een dakplataan een leilinde en een knotwilg snoei je het beste in de wintermaanden, dus november t/m januari.
  • Fruitbomen zoals appel- en perenbomenkun je snoeien van november t/m maart
  • Bij het snoeien van ABC bomen: Acer (Esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) bestaat kans op bloeden. Deze bomen mogen niet gesnoeid worden in de maanden december t/m mei. Een simpele regel is wachten tot de bomen blad hebben (vroeg in de winter of tijdens de zomermaanden), dan kun je deze bomen gerust snoeien. Dit geldt ook voor de kastanje, walnoot, druif, kiwi en vleugelnoot. 
  • Sierbomen snoei je het beste na de bloei.
Wij kunnen u gericht adviseren in het snoeien en onderhouden van bomen